Heup- en knie artrose

Wat is artrose?

Artrose is één van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen van het bewegingsapparaat. Bij het ontstaan van artrose
staat de interactie tussen overbelasting (mechanisch) en ontstekingsfactoren (reumatisch) centraal. Bij artrose is niet alleen het
kraakbeen en het bot aangedaan, maar kunnen ook de weke delen zoals spieren, kapsel en banden een belangrijke rol spelen.

 

klachten & gevolgen.

De meest voorkomende klachten zijn (start) pijn en/of stijfheid. Andere veel voorkomende klachten zijn pijn in de lies, lage rug, voor/zijkant heup (bij heupartrose), instabiliteit (bij knieartrose), spierzwakte van de boven- beenspieren en verminderde conditie, en soms is het gewricht ontstoken.

Deze klachten leiden tot beperkingen in activiteiten (zoals (trap)lopen, gaan zitten en opstaan van stoel) en verminderde participatie in (vrijwilligers)werk, vrije tijd,
sociale activiteiten en sport.

 

Fysiotherapeutische behandeling.

Oefentherapie is, in combinatie met voorlichting/advies, een belangrijke pijler in de behandeling van artrose, en kan effectief zijn
in het verbeteren van fysiek functioneren en kwaliteit van leven, en het verminderen van pijn, bij mensen met heup- of knieartrose.

Oefentherapie kan ook in een vergevorderd stadium van artrose effectief zijn waarmee gewrichtsvervangende operaties mogelijk uitgesteld en zorgkosten vermeden worden. 

Ook in het revalidatietraject na een knievervangende operatie kan oefentherapie het fysiek functioneren verbeteren en de pijn verminderen.

De oefentherapie onder begeleiding van een deskundige fysiotherapeut bestaat uit spierversterkende oefeningen, oefeningen ter verbetering van de aerobe capaciteit en oefeningen voor de uitvoering van activiteiten waarmee beperkingen ervaren worden (functionele oefeningen).

In geval van ernstige comorbiditeit dient de oefentherapie aangepast te worden door de fysiotherapeut. De oefentherapie wordt gecombineerd met voorlichting met betrekking tot kennis over artrose, adviezen over gezonde leefstijl, zelfmanagement en de juiste balans tussen belasting en belastbaarheid.

 

Het is essentieel dat patiënten tijdens maar vooral na de behandelperiode zelfstandig oefeningen blijven uitvoeren en voldoende bewegen, om de behandeleffecten op lange termijn te kunnen behouden.

 

Vergoeding.

De eerste 12 behandelingen worden vanuit de basisverzekering vergoed. De patiënt moet wel een verwijzing hebben van de huisarts of specialist. 

Na een knie of heup operatie is er een chronische indicatie van 12 maanden voor fysiotherapie. Hierbij moeten eerst 20 behandelingen uit uw aanvullende pakket worden betaald voordat dit in een chronische indicatie over gaat.