Reumatoide Artritis

Wat is reumatoïde artritis? 

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische ontstekingsziekte die zich vooral kenmerkt door ontstekingen van gewrichten, pezen en slijmbeurzen. Het is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Door de ontstekingen kan onherstelbare schade aan de gewrichten en pezen ontstaan. RA is nog niet te genezen en klachten verergeren zonder behandeling.

 

Klachten & gevolgen.

De meest voorkomende klachten bij RA zijn pijn, stijfheid van gewrichten en vermoeidheid.

Door vermindering van spierkracht, beweeglijkheid van de gewrichten en de conditie ontstaan beperkingen in het dagelijks functioneren, bijvoorbeeld in
werk, sport- en sociale activiteiten.

 

Fysiotherapeutische behandeling.

Fysiotherapie moet bestaan uit actieve oefentherapie ter verbetering van spierkracht, conditie en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, gecombineerd met advies/voorlichting over het belang van bewegen, de juiste omgang met de klachten, en gewrichtsbeschermende maatregelen. Fysiotherapie kan individueel of in groepsverband worden aangeboden, mits de behandeling op de individuele patiënt is afgestemd. 

Daarnaast moeten patiënten tijdens maar vooral na de behandelperiode ook zelfstandig oefeningen uitvoeren en voldoende bewegen, om de behandeleffecten op lange termijn te kunnen behouden.

 

Diverse wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat oefentherapie effectief is voor het verbeteren van spierkracht, conditie en dagelijks functioneren bij mensen met RA, zonder nadelige effecten op ziekteactiviteit of gewrichtsschade. 

Daarnaast heeft oefentherapie een gunstig effect op vermoeidheid en wordt steeds duidelijker dat voldoende lichamelijke activiteit van belang is om het risico op
osteoporose en hart- en vaatziekten, die beide veel voorkomen bij RA, te verminderen.

 

Vergoeding.

Fysiotherapie bij reumatoÌde artritis dient veelal door de uzelf betaald te worden of vanuit het aanvullende pakket vergoed te worden, tenzij er sprake is van een revalidatie- of postoperatieve behandeling.

 

wij bieden ook speciaal voor de Reuma vereniging groepslessen aan.