Schouderpijn (subacromiale)

Wat is schouderpijn (subacromiale)?

Bij meer dan de helft van de patiënten met schouderpijn die een zorgverlener in de eerstelijn bezoekt, is er sprake van een subacromiaal Pijn Syndroom (SAPS). Hierbij ligt de bron van de pijn meestal in een pees, kapsel of slijmbeurs in de ruimte tussen schouderdak en schouderkop (subacromiale ruimte genaamd). Andere termen voor subacromiale schouderpijn zijn rotator cuff tendinopathie, -tendinitis of -tendinose, subacromiale bursitis of rotator cuff calcificatie.

 

klachten & gevolgen.

Subacromiale schouderpijn wordt gekenmerkt  door pijn in de schouder en/of bovenarm die zonder duidelijke reden geleidelijk aan ontstaat en toeneemt bij activiteiten die boven de schouderhoogte worden uitgevoerd.

Deze klachten kunnen leiden tot ernstige beperkingen in het dagelijks leven, zoals problemen bij activiteiten als aankleden, eten, werken, persoonlijke hygiëne en slapen, en verergeren bij bovenhandse activiteiten en tijdens de nacht.

Fysiotherapeutische behandeling.

Het doel van de fysiotherapeutische behandeling bij subacromiale schouderpijn is het verminderen van de pijn, het verbeteren van de schouderfunctie, het verminderen van beperkingen in activiteiten en het beïnvloeden van factoren die een rol spelen in het herstel.

De inhoud van de fysiotherapeutische behandeling dient te bestaan uit oefentherapie (gericht op verbetering van actieve coördinatie en spierfunctie) en kan worden aangevuld met mobilisaties en manuele therapie (voor schouder, nek en/of rug).
In bepaalde gevallen kan overwogen worden om kortdurend een vorm van Shockwave toe te passen als aanvulling.

 

Fysiotherapeutische interventies kunnen effectief zijn in het verminderen van pijn, en het verbeteren van de beperkingen in activiteiten, en

worden daarom beschouwd als eerste behandeloptie bij subacromiale schouderpijn.

 

Bij de behandeling van patiënten met subacromiale schouderpijn kan het effect van oefentherapie worden vergroot door de toevoeging van mobilisaties en/of manuele therapie. Indien subacromiale schouderpijn gepaard gaat met klachten aan de nek of rug, hebben manueel therapeutische interventies mogelijk ook een toegevoegde waarde.

 

Andere behandelingen.

Corticosteroïd injecties lijken op korte termijn enigszins effectief te zijn, maar hebben voor de lange termijn vergelijkbare resultaten dan fysiotherapie. Ook een operatieve ingreep blijkt niet effectiever dan fysiotherapie.

 

Onderzoek heeft laten zien dat 60% van de patiënten bij een fysiotherapeut na 6 maanden volledig is hersteld van de schouderpijn.

Mensen die worden verwezen naar de fysiotherapeut krijgen bovendien minder medicatie voorgeschreven.

 

Vergoeding.

Fysiotherapie bij (subacromiale) schouderpijn dient veelal door de uzelf betaald te worden of vanuit het aanvullende pakket vergoed te worden, tenzij er sprake is van een revalidatie- of postoperatieve behandeling.